هفته بیست و هشتم بارداری

قد فرزندتان در این هفته ۳۸ سانتیمتر و وزنش حدود ۱۰۰۰گرم است و در طی هفتههای باقیمانده وزن قابل توجهی کسب میکند. دیگر چندان چروک به نظر نمیرسد و باز هم به ذخیرهی چربی ادامه میدهد تا برای زندگی جدیدش در این دنیا آماده شود. هفته بیست و هشتم بارداری
مغز فرزندتان در این هفته تکامل یافتهتر از قبل میشود و قسمتی که مربوط به هوشیاری میشود تکامل مییابد. تا قبل از این هفته سطح مغز فرزند شما صاف بوده ولی از این هفته به بعد شیارها و برجستگیهایی روی مغز او به وجود میآید و در نهایت حجم مغز فرزندتان را افزایش میدهد.
با اینکه فرزندتان از درون مایعی که قرار دارد چیزی نمیبیند، اما اگر نور شدیدی نظیر تابش نور آفتاب بدون هیچ مانعی به شکم شما بتابد توجه او را به خود جلب میکند.
اندازهگیری فعالیت امواج مغزی در جنینهای در حال تکامل سیکلهای متفاوتی از خواب را نشان میدهد، فاز حرکات سریع چشمها یکی از این فازها میباشد، یعنی فازی که خواب دیدن اتفاق میافتد. پس فرزندتان در این هفته مانند شما وقتی میخوابد خواب هم میبیند.
از این هفته به بعد پزشک یا ماما میتواند به راحتی صدای قلب جنینتان را با گوشی پزشکی (استسکوپ) از روی شکمتان بشنود و نیازی به استفاده از دستگاه برای سمع صدا نیست. هفته بیست و هشتم بارداری
فرزندتان در این هفته میتواند علاوه بر فهمیدن مزهها، بوها را نیز درک کرده و چشمهایش در این مرحله قادر به تولید اشک هستند. در این زمان استخوانهای فرزندتان تقریباً کامل شدهاند، اما هنوز هم نرم هستند.
آن چه برای بدن شما رخ می دهد:
در این هفته رحم شما حدود ۸ سانتیمتر بالاتر از ناف قابل لمس است. سهماههی سوم بارداری از این هفته شروع میشود و تا هفتهی چهلم ادامه دارد. اگر در شرایط عادی قرار داشته باشید امکان دارد در سه ماهه سوم حدود ۵ کیلوگرم وزن اضافه کنید.
همانطور که فرزند شما در حال تنظیم وضعیت مناسب خود است، چرخش سر او و همچنین بزرگ شدن رحمتان ممکن است به عصب سیاتیک شما که در پایین ستون فقرات قرار دارد فشار وارد کند و اگر چنین موردی اتفاق افتاد ممکن است شما درد تیرکشندهای احساس کنید که از باسن به پشت پاها کشیده میشود، درد سیاتیک میتواند با تغییر وضعیت شما بهبود یافته و در نهایت ممکن است تا زمان زایمان ادامه داشته باشد.
از این هفته ممکن است سینههای شما شروع به ترشح آغوز (کلستروم) کند، آغوز مایعی روشن و زرد رنگ است. ترشح آغوز نشاندهندهی اولین مرحلهی تولید شیر است و تا چند روز پس از زایمان شما ادامه دارد. مادر عزیز توجه داشته باشید که آغوز بهترین مادهی غذایی برای فرزندتان است پس این ماده پر ارزش را از او دریغ نکنید.
فعالیت های هفته بیست و هشتم بارداری:
از این هفته زمان مراجعهی شما به پزشک یا ماما هر دو هفته یکبار میشود. در صورتی که در آزمایشات اولیهی بارداری ارهاش خون شما منفی گزارش شده باشد در این هفته باید ایمونوگلوبین ارهاش به شما تزریق شود تا اگر خون فرزندتان وارد خون شما شد از تولید پادتن علیه خون او جلوگیری شود. هفته بیست و هشتم بارداری
اگر ارهاش همسرتان هم منفی باشد نیاز نیست این ایمونوگلوبین را تزریق کنید. اما معمولاً پزشک شما بدون توجه به آزمایش خون همسرتان ایمونوگلوبین را تزریق میکند و پس از زایمان در صورتی که ارهاش خون نوزادتان مثبت بود دوز دوم ایمونوگلوبین به شما تزریق خواهد شد.
با توجه به صلاح دید پزشک و یا مامای شما در این هفته امکان دارد آزمایشی مبنی بر تکرار تست HIV و سفلیس درخواست شود و اگر تست غربالگری گلوکز (قند خون) شما مشکوک بوده باشد، در سه ماهه سوم نیز باید این تست تکرار شود.
اگر تاکنون متخصصی را برای فرزند خود در نظر نگرفتهاید بهتر است از همین هفته یک متخصص اطفال برای او انتخاب کنید. میتوانید از دوستان و اقوام خود کمک بگیرید و مواردی از قبیل پذیرش بیمه توسط آن پزشک، روز و ساعتهایی که در مطب حضور دارد و محل مطب را بررسی کنید.
البته پس از تولد اولین ویزیت را معمولاً متخصص اطفال بیمارستان انجام میدهد. برای مراقبتهای بعدی شما باید متخصص مد نظر خود را انتخاب کرده باشید.
توصیه میکنیم در این هفته خود را برای موارد زیر آماده کنید:
گفتگو راجع به چارت حرکات جنین؛
یادگیری نحوهی شمارش حرکات جنین؛
کلاس های آمادگی مراقبت از نوزاد و آموزش شیردهی.
در انتخاب کلاس های قبل از زایمان به موارد زیر توجه کنید:
باید تمامی کلاسهایی را که شرکت میکنید چند هفته مانده به زایمان تمام کنید؛
اگر نیاز به کلاسهای تخصصی مانند تکنیکهای زایمان طبیعی دارید حتماً در کلاسهایی شرکت کنید که به موارد بالا اشاره میشود؛
مطمئن شوید مربی مربوطه که مسئول آموزش است حتماً مدرک معتبر این کار را داشته باشد و اطلاعات درستی در اختیار شما بگذارد.
نگران نباشید:
امکان دارد احساس مورمور شدن و خارش و سوزش در پاهای خود حس کنید که سندرم پای بیقرار نام دارد، معمولاً این مورد در خانمهای باردار شایع است و هنوز به علت آن پی نبردهاند. هفته بیست و هشتم بارداری
اما توصیه های ارائه شده است که شامل موارد زیر میشود:
از مصرف چای و قهوه اجتناب کنید زیرا باعث تشدید این بیماری میشوند؛
هنگامی که احساس ناراحتی کردید ماهیچههای پایتان را ماساژ دهید؛
مصرف مکمل آهن میتواند باعث بهبود نسبی این حالت شود.
امکان دارد در سه ماهه سوم بارداری مشکل سوءهاضمهی شما بدتر شود و مجبور به استفاده از داروهای قوی جهت کاهش علایم شوید. البته توجه کنید که قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید.
بایدها:
شما باید تعداد حرکات جنین خود را هر روز بشمارید در بعضی اوقات که جنین فعال است باید حدود ۱۰ حرکت طی یک ساعت داشته باشد.
اگر کمتر از این تعداد بود کمی مایع شیرین میل کنید و به پهلوی چپ دراز بکشید و مجدداً شمارش کنید. در صورتی که تعداد حرکت خیلی کم بود به پزشک خود مراجعه کنید. هفته بیست و هشتم بارداری
اگر در طی بارداری با اختلال دید مواجه شدید باید با پزشک خود تماس بگیرید، چون ممکن است به دلیل بالا رفتن فشارخون شما باشد.
معمولاً علت خطرناک برخی از سردردهای سهماههی سوم بارداری فشارخون بالا یا دفع پروتئین در ادرار است.
چند راهکار ساده جهت کاهش برخی از سردردهای معمول بارداری:
روش های شل سازی بدن (آموزش شلسازی بدن)؛
دوش های متناوب با آب گرم و سرد؛
ماساژ گیجگاه، شانه و گردن.
عواملی که باعث گیجی و ضعف شما میشوند:
آب و هوای گرم؛
ایستادن طولانی مدت؛
کاهش قند خون.
باید آب فراوان بنوشید. به ویژه اگر بخشی از دوران بارداری شما در تابستان است. همچنین نباید به مدت طولانی ورزش کنید یا بایستید.
مواردی که برای تسکین سوزش سردل میتوان انجام داد:
حفظ روحیهی شاد و جلوگیری از استرس و ناراحتی؛ هفته بیست و هشتم بارداری
اجتناب از پوشیدن لباسهای تنگ خصوصاً در ناحیهی شکم؛
حداقل ۱۵ سانتیمتر هنگام خواب سر خود را بالا بگذارید؛
یک الی دو ساعت بعد از غذا خم نشوید و دراز نکشید؛
غذا را آرام بجوید؛
بعد از صرف غذا آدامس بجوید؛
از مصرف غذای داغ، چرب و پرادویه و نوشابهی گازدار بپرهیزید.
نبایدها:
برای تخفیف سردردهای بارداری شما فقط مجاز به استفاده از استامینوفن هستید و اگر قبل از بارداری میگرن داشتید در دوران بارداری معمولاً سردردهایتان بسیار شدیدتر از قبل خواهد بود، برای تسکین درد بهتر است تحت نظر پزشک خود دارو مصرف کنید.
پیشنهاد ما برای شما:
اگر کودک دیگری دارید حتماً در این هفتههای پایانی بیشتر برایش وقت بگذارید و او را با عضو جدید خانواده آشنا کنید. مثلاً هنگامی که فرزند درون شکمتان تکان میخورد از او بخواهید با گذاشتن دست بر روی شکم شما در شادی داشتن خواهر و یا برادرش سهیم باشد.
مطمئن شوید که شمارهی تلفن فردی که قرار است برای زایمان کنار شما باشد (میتواند همسر، مادر و یا هر فرد دیگری که از نظر شما بهترین فرد برای شرایط زایمان است باشد) را در تمام زمانها دارید و زمانی که مشکلی پیش آمد میتوانید سریعاً به او اطلاع دهید و حتی بهتر است شمارهی چند نفر را با خود داشته باشید تا در صورت در دسترس نبودن یکی با فرد دیگری در تماس باشید.
آدرس بیمارستانی که قرار است زایمان را در آنجا انجام دهید، در کنار خود داشته باشید تا در مواقع لزوم فردی که میخواهد شما را ببرد سر در گم نشود و سریعاً شما را به محل برساند.
منبع: مام